Praktické informace před cestou do Itálie
- Krádeže: stejně jako v jiných evropských zemích:
pozor na kapesní krádeže, krádeže v automobilech i v apartmánech,
hotelech.
- Zákon o registračních pokladnách: předepisuje každému obchodníkovi vydávat pokladní blok či jiný účetní doklad, finanční
policie ukládá za tento přestupek nemalé pokuty nejen podniku ale
i spotřebiteli.
3) Zákon na potírání obchodu s padělanými výrobky: za
nákup zboží u plážových či pouličních prodejců může být zákazník
pokutován částkou do výše 10.000,– EURO.
4) Elektrické vedení: zpravidla 200 nebo 220 V, zásuvky by
měly odpovídat evropské normě, přesto najdete tříkolíkové zásuvky,
doporučujeme adaptér (= spina di adattamento, k zakoupení v domácích
potřebách = elektrodomestici).
5) Poštovní známky (= francobollo): k zakoupení na
poštách (=poste italiane) nebo v trafikách (=tabacchi). Pro pohled do ČR
známka v hodnotě cca 0,65 €.
6) Veřejné telefonní automaty jsou na mince (= monete) nebo
si můžete zakoupit telefonní kartu (= scheda telefonica).
7) Spropitné (= mancia): dosahuje většinou 10–20 % a je
už automaticky zahrnuto v ceně. Někdy Vám ještě naúčtují cenu za
prostírání a servis (= coperto). Stejně je ale zvykem drobné mince nechat
číšníkovi na stole.
8) Otvírací doba: obvyklá prodejní doba obchodů je
9.00–13.00 a 16.00–20.00, zavírací den pondělí dopoledne, banky a
pošta jsou otevřeny především dopoledne. Velké obchodní domy mají
otevřeno i déle, hypermarkety v létě dokonce i po celý den a v neděli.
Pravidelně v měsíci srpnu, zvláště z důvodu tzv. „čerpání
celostátní dovolené“, bývají uzavřeny velké průmyslové podniky,
úřady, obchodní domy, různé služby občanům. V mnohých soukromých
podnicích a menších obchodech je otevírací doba omezená.
9) Památky: otevírací doba italských muzeí je denně od
9:00 do 19:00 hodin, kromě státních svátků nebo slavností a dvou
pondělků v měsíci, muzea zavírají v neděli. Vstupné se obvykle
pohybuje od 2 do 10 €, některé i vyšší a naopak jiné památky je
možné navštívit i zdarma. Do kostelů je často vyžadován vstup
v dlouhých kalhotách, u žen nejsou povoleny krátké sukně a odhalená
ramena.
10) Denní rytmus: Italové snídají velmi skrovně – dají
si jen kávu a případně čerstvé rohlíčky croissant, často jen ve stoje
v baru, cestou do práce. Oběd (= pranzo) sestává většinou z několika
chodů: po předkrmu (= antipasto) následují těstoviny (= il primo)
- tj. první chod, jen výjimečně se podává polévka, hlavní jídlo (= il secondo) – většinou maso nebo ryby se zeleninovou přílohou
(= contorno) a nakonec sladký dezert (=dolce), sýr (= formaggio) nebo ovoce (= frutta) či zmrzlina (= gelato). Naprosto běžnou přílohou je v Itálii bílý chléb, který se zde jí prakticky všude a ke všemu. Italové při jídle nikam nespěchají a oběd se podává později než u nás, obvykle mezi jednou a třetí hodinou odpolední. Tím se pracovní doba prodlouží až do večerních hodin. Večeře (= cena) se podává nejdříve od 19:00 hodin na severu, na jihu běžně kolem 21:00 hodin. Stravovací podniky mívají otevřeno 12–15 a 17–24 hodin, zpravidla jeden den v týdnu je zavřeno, stejně jako o svátcích.